По-кратка история на времето=по-кратка история на физиката...

неделя, 21 април 2013 г.

| | |

Трудно ми е да препоръчам тази книга на всеки или да твърдя, че всеки би бил пленен от нея. Това е книга за физиката. Не е роман с история, нито пък са фантасмагории. Това е наука. И ако сте фен и физиката ви е интересна, то това е книга за вас. Най-важните неща по физика, в малък размер, поднесени сочно и с много финес и логика във всяка дума. Разбира се с допълнителни обяснения, за да може всеки, който не е отварял учебника по физика никога през живота си също да може така добре да разбере всяка подробност. 
Магията на света е разкрита научно, но съвсем достъпно за широката публика, така че всеки да може да се наслади на вълшебствата в него.
Ако правите първи научни крачки в това направление или просто ви е интересно да разберете повече за светa, такъв какъвто реално е, както и малко за космоса- за черните дупки и планетите, то това е книга за вас. Но ако сте някой, който се занимава с областта не мислете, че тази книга ще ви даде нещо много повече, от това което вече знаете. Тя е едно добро решение за тези, които не се занимават с физика, но държат да разберат света физично и научно без да имат голяма база и опит зад гърба си.
В крайна сметка тази книга можеше да бъде нещо повече от това което е, или аз очаквах да бъде нещо по-различно от това което беше. Не съм сигурна, кое е по-правилно да бъде споменато. Всичко, което някога съм знаела за света сега ми бе добре обяснено и структурирано, стана ми по-ясно от всякога и ми беше интересно да се впусна в това малко приключение. Но това, за което се надявах да разбера повече... като примерно черните дупки и теорията на струните беше много малко засегнато. Но сигурно ако искам да чета за черните дупки трябва да си купя книгата на Хокинс за черните дупки, нали? :) За човек като мен, който е учил физика сравнително скоро и то на достатъчно високо ниво, или дори е имал физика и в университета, различното, което ще чуе в тази книга, това което тя ще му даде като знания може би ще бъдат само последните две глави за черните дупки. Но пък е удоволствие да се впуснеш в това приключение във времето, логично структурирано и прекрасно написано ако материята е интересна за теб. Най-доброто определение, което мога да дам за тази книга е readable”- за книга на научна тематика тя е лека, приятна и неописуемо леснo четима, написана за масовата публика. Хубаво е да има такива книги. Никой не би могъл да бъде учен във всяка дисциплина и ако може някой простичко, но вярно да ти обясни нещата и да обогати културата ти, да те направи по-знаещ, по-мислещ и по-добър човек, какво по-хубаво от това. Освен това дори накрая да не ти останат в главата най-важните физични закони или да не разбереш напълно всеки от тях, ще успееш да си обясниш някои прости явления като например защо когато човек живее на планината остарява по-бързо от този в града... J
Книгата би могла да се разгледа като един своебразен роман, разкриващ света на физиката, в който главните участници сме самите ние и нашият свят. J





0 коментара:

Публикуване на коментар

Цитати от минали месеци :)

"Художникът може да гледа хубаво момиче и да види старицата, в която ще се превърне след време. По-талантливият художник гледа старицата и вижда колко хубава е била в младостта си. Великият худпожник вижда старата жена, изобразява я каквато е, но кара другите да виждат и хубавото момиче...още нещо-внушава на всеки малко почувствителен от глава лук, че момичето е още живо, затворено в това съсипано тяло. Пинуждава те да преживееш тихата, безкрайна трагедия, състояща се в това , че нито едно момиче не е прехвърляло осемнадесет години в съзнанието си,...каквото и да и причини безмилостното време. "

"Странник в страннастрана"

РобъртХайнлайн

„Големият брат не ни гледа. Той пее и танцува. Вади бели зайци от цилиндри. Големият брат се старае да привлече вниманието ти във всеки момент, докато си буден. За да не можеш да се съсреодоточиш. За да бъдат сетивата ти винаги притъпени. Той се стреми да убие въображението ти. Докато закърнее като апендикса ти. Стреми се да отвлича вниманието ти. Това постоянно разсейване е по-лошо от непрекъснатото наблюдение. Когато сетивата ти са притъпени, никой не сеинтересува какво можеш да си мислиш. Когато въображението на всички е атрофирало, никой не може да бъде заплаха..."

"Приспивна песен"

Чък Паланюк

„Не може точно да се определи моментът, в който се поражда приятелство. Както, когато пълниш капка по капка някакъв съд с вода, най-сетне идва една капка, която го препълва, така и в поредицата от прояви на приятелство идва една, която грабва сърцето ти.”

„451˚ по Фаренхайт”

Рей Бредбъри